Боротьба батьків за ліквідовані окупаційною владою україномовні школи на Донеччині продожуєтьсяя

  
No pic
Сообщений: 0
14 листопада 2011 р., в понеділок, о 10.00 год.в Донецькому окружному адміністративному суді( суддя Кониченко) по вул. 50-ї Гвардійської дивізії,17 відбудеться наступне судове засідання з скасування рішення з ліквідації трьох Маківських шкіл, а о 13.30 того ж дня 14.11 у Ворошиловському райсуді м. Донецька ( суддя Орехов) наступне судове засідання з скасування ліквідаційного рішення по школі №111 м. Донецька.
Додаю звернення батьків учнів ліквідованих україномовних шкіл до Уповноваженого Президента України з прав дитини Павленка Юрія Олексійовича під час його перебування на Донеччині 10 листопада 2011року про невиконання мораторію на закриття УКРАЇНОМОВНИХ шкіл на Сході України, останній раз проголошений Президентом України Віктором Януковичем 19 жовтня 2011 року. В результаті невиконання мораторію батьки школярів змушені продовжувати відстоювати свої права на навчання своїх дітей ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ в державі Україна в Судах!!!
Уповноваженому Президента України з прав дитини
Павленку Юрію Олексійовичу

Звернення
щодо відновлення роботи україномовної
школи I-III ст. №111 м. Донецька та скасування
Донецькою міською радою свого ліквідаційного
рішення щодо цієї УКРАЇНОМОВНОЇ школи

В січні місяці 240 батькам школи №111 м. Донецька з українською мовою навчання повідомили, що можливо закриють їх школу. Це одна з 18 шкіл м. Донецька з українською мовою навчання, які відроджені за 21 рік в м. Донецьку. Сьогодні усіх шкіл в Донецьку 161. Школа №111 була третьою україномовною школою відродженою в 1995 році в м. Донецьку і першою в Петровському районі м. Донецька. Число дітей, що навчаються українською мовою сьогодні всього – 26,6%.
Незважаючи на багаточисельні протести усіх без виключення батьків учнів школи та громадськості, мітинги, заяви, клопотання, пікетування, 15 квітня 2011 року Донецька міська рада прийняла рішення № 5/39 «Про ліквідацію Донецької загальноосвітньої школи I-III ступенів №111 Донецької міської ради Донецької області”. Учнів мали перевести в російськомовну школу №101, але обіцяли зберегти мову навчання в їх класах.
Підставами для закриття назвали відсутність коштів у бюджеті.
Батьки учнів не згодились. Переконували представників освіти, писали звернення до своїх депутатів, народних депутатів України, голові Донецької ОДА, начальнику освіти і науки при Донецькій ОДА, Президенту України Віктору Януковичу, Прем’єр-міністру, Міністру ОНМС України,народним депутатам України, пікетували, мітингували, щоб школу не закривали, але марно.
Влада різних рівнів залишилась глухою до їх проблем та їх звернень і 15 квітня 2011 року без будь-яких обґрунтувань на той час, таємно від батьків, рішенням сесії Донецької міської ради школу №111 було ліквідовано.
Питання ліквідації зазначених шкіл приймалось таємно, з батьками не обговорювалось, Постанову КМ України від 19.04.2010 № 315, згідно якої підлягає оптимізації мережа загальноосвітніх навчальних закладів I-III ступеня, в яких кількість учнів менш як 100 порушено.
Батьки незаконно ліквідованої школи не погодились з таким рішенням і звернулись 23 травня 2011р. за захистом своїх порушених конституційних прав до Ворошиловського районного суду м. Донецька і просили скасувати ліквідаційне рішення.
Суд 27 травня 2011 року постановив Ухвалу про забезпечення позову, якою УХВАЛИВ: «Зупинити дії рішення Донецької міської ради від 15.04.2011 про ліквідацію Донецької загальноосвітньої школи №111».
Завдяки цій Ухвалі школа №111 почала працювати з 1 вересня 2011 року.
Суд триває у Ворошиловському районному суді м. Донецька й досі (суддя Орехов).
Зважаючи на важливість порушеного питання та його соціальну значущість, Міністерство освіти науки молоді та спорту України неодноразово надсилало голові Донецької облдержадміністрації листи, в яких наголошувало, що під час прийняття рішень щодо ліквідації та реорганізації навчальних закладів необхідно попередньо провести роботу із забезпечення належних умов навчання та виховання учнів, досягти узгодження всіх питань з батьками та завчасно вирішити питання працевлаштування педагогічних та інших працівників. Чого не було зроблено.
Неодноразово висловлювався щодо недопустимості ліквідації УКРАЇНОМОВНИХ шкіл і Президент України Віктор Янукович.
Останній раз 19 жовтня 2011р. він в черговий раз пообіцяв запровадити мораторій на закриття російськомовних шкіл у Західній Україні, а україномовних – на сході країни.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у інтерв’ю для програми «Вечори з Віталієм Коротичем», яке вийшло на УТ-1.
В.ЯНУКОВИЧ вважає такі закриття порушенням прав людини.
“Дійсно, динаміка така, що на заході намагаються закрити російськомовні школи, а на сході – україномовні. Це, безумовно, порушення прав людей: Це, безумовно, треба припинити. Я найближчим часом це питання розгляну, можливо, навіть сьогодні-завтра, і я оголошу мораторій на закриття на заході російськомовних шкіл, а на сході – україномовних. Це – обов’язково “, – заявив Президент України.
Але думку Президента України як і своїх виборців чиновники Донецька продовжують ігнорувати. А мораторій й досі не оголошено, хоча пройшов майже місяць з часу обіцяного Президентом України Віктором Януковичем.
Звертаємось до Вас за допомогою у збереженні нашої україномовної школи, тобто, у скасуванні Донецькою міською радою свого ж незаконного ліквідаційного рішення від 15 квітня 2011р. і відновлення нормальної роботи нашої школи.
З ліквідацією УКРАЇНОМОВНОЇ школи №111 влада в м. Донецьку почала процес новітньої, державної русифікації, тобто ліквідації україномовних шкіл. Число УКРАЇНОМОВНИХ шкіл зменшиться з 18 до 17. Згідно з програмою розвитку освіти в м, Донецьку на наступні 5 років, яку Донецька міська рада прийняла 15 квітня 2011 року, міська не заплановано відкрити ЖОДНОЇ УКРАЇНОМОВНОЇ школи.

З повагою представник позивачів в судах,
Помічник-консультант народного депутата
України П.М.Мовчана Марія Олійник
заст. голови ДОО ВУТ “Просвіта” ім. Тараса Шевченка
83001 , м. Донецьк, пр. Грінкевича 6, кв. 42 , ел. пошта: ruta@irismedia.org;
mvol@i.ua (067) 757-17-07, (095) 355-11-65 (062) 337-23-48.

Голова ініціативної групи батьків та вчителів
по збереженню школи №111 м. Донецька Ірина Круглова
83010, м. Донецьк, вул..Федьковича, буд.11,кв.2, тел. 066 256 34 64

10 листопада 2011р.
Уповноваженому Президента України з прав дитини
Павленку Юрію Олексійовичу

Звернення
щодо відновлення роботи україномовних
шкіл I-II ст. №№3, №27, №100 м. Макіївки

Звертаємось до Вас за допомогою у збереженні наших рідних україномовних шкіл у наших віддалених селищах м. Макіївки, які, на жаль, на папері є міськими, тобто у відновленні їх роботи.
25 березня 2011 року Макіївською міською радою прийняте незаконне рішення про ліквідацію УКРАЇНОМОВНИХ шкіл I-II ст. №3, №27, №100, які знаходяться у віддалених селищах м. Макіївки відповідно с. Кірова, с. Красний Партизан, с. Красний Октябрь.
Вже 9 місяців триває боротьба батьків учнів фактично селищних Макіївських шкіл I-II ступенів з українською мовою навчання №3(с. Кірова,- 114 учні), 27(с.101 учень) 100(с.Красний Октябрь -82 учні) за право навчання дітей у рідних школах. Спочатку ми звертались до органів влади, народних депутатів, потім до прокуратури, потім до суду.
Ці селища знаходяться від центру м. Макіївки на відстані від 7 до 15 км.
Рішення Макіївської міської ради прийняті з грубим порушення чинного законодавства України, порушують основні конституційні права дітей на освіту, вибір батьками дітей навчального закладу та належні умови здобуття освіти, а саме основне, що цим рішенням ПОГІРШЕНО УМОВИ НАВЧАННЯ учнів ліквідованих шкіл.
Питання ліквідації зазначених шкіл приймалось таємно, з батьками не обговорювалось, Постанову КМ України від 19.04.2010 № 315, згідно якої підлягає оптимізації мережа загальноосвітніх навчальних закладів I-II ступеня, в яких кількість учнів менш як 40 порушено, рішення про ліквідацію шкіл Макіївська міська рада приймала в «Різному», висновків профільної депутатської комісії немає, повністю порушено процедуру прийняття рішення.
Причин ліквідації шкіл не вказано. Перший заступник Макіївського міського голови Полянський зазначає одну причину- відсутність коштів на освіту. За їх підрахунками вони економлять на трьох ліквідованих школах 2,5 млн. грн в рік!!!
В усіх випадках ПОГІРШЕНО УМОВИ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ: збільшилась відстань до інших шкіл від 3 до 12 кілометрів, шкільні автобуси не запропоновані, дороги в цих селищах без тротуарів, не відремонтовані, не освітлені. Школи, в які пропонують перевезти дітей не кращі, а навпаки навіть в гіршому стані. Діти не можуть відвідувати гуртки. Батьки мають звільнитись з роботи, щоб возити дітей в інші школи. Наприклад, батьки дітей з школи №100, тимчасово перевели своїх дітей до винесення судового рішення та вступу рішення суду в законну силу, своїх дітей в три школи сусіднього міста Харцизька. Діти їздять рейсовими автобусами.
І ОСНОВНЕ: Не збережено мову навчання, немає українських підручників у тих школах, куди перевели школярів.
Всупереч запевненням Президента України Януковича В.Ф. та Міносвіти продовжити навчальний процес з 1 вересня 2011р.у вказаних школах, враховуючи те, що рішення від 25 березня 2011 року Макіївської міської ради про ліквідацію цих шкіл оскаржено в Донецькому окружному адміністративному суді і по ньому ще не винесено рішення, Макіївська міська влада звільнила всіх учителів шкіл №3,27,100 і не пустила дітей в школи 1 вересня, не пред’явила наказу про ліквідацію міського управління освіти, звернувшись до міліції, до СБУ! І тепер вже воює з дітьми, а не з їх батьками, що має ознаки кримінального злочину.
Напередодні 1 вересня 2011р. до всіх 297 батьків школярів навідались представники райвідділу освіти з представниками відділу роботи з неповнолітніми відділу внутрішніх справ м. Макіївки, служби у справах дітей, залякували батьків, котрі приведуть дітей на навчання у рідні школи, що притягнуть їх до відповідальності в тому числі до кримінальної і позбавлять батьківських прав!
На святі першого дзвоника 1 вересня 2011, не знайшовши погодження про переведення дітей з батьками ліквідованих шкіл в інші школи, представники влади вдались до кримінальних дій: вирішили вирішити це питання з дітьми(!?) і звернулись безпосередньо на лінійці до дітей шкіл №3,100, розмахуючи ухвалою апеляційного суду про те, що нібито є рішення, яким визнано законною ліквідація шкіл. І пропонували посадити дітей в автобуси і відвезти їх в невідомому напрямку. Обурились батьки, діти почали плакати, отримали замість свята психологічний стрес, відмовляються йти в інші школи. .
В законну силу увійшло інше рішення, а саме «Про затвердження Програми оптимізації навчальних закладів м. Макіївки на 2011 рік», а не про ліквідацію шкіл.
Насправді рішення про законність ліквідації шкіл №№3,27,100 ще немає. Рішення сесії Макіївської міської ради № 6/2«Про ліквідацію Макіївських загальноосвітніх шкіл I-II ступенів № 3, № 27, № 94, № 100 Макіївської міської ради Донецької області» оскаржується батьками в Донецькому окружному адміністративному суді. Судовий процес триває. Наступне судове засідання призначено на 14 листопада 2011р. на 10.00.
Такі дії міської влади м. Макіївки підривають авторитет Президента України та довіру народу до всіх гілок влади.
Допоможіть припинити уперту і несамовиту боротьбу Макіївської влади з своїми співвітчизниками, зі своїми виборцями!
Для місцевої влади не існує Законів, Конституції України, Кабінету Міністрів України. І ми так бачимо, що для них не існує і Президента України.
Президент України Віктор Янукович неодноразово висловлювався щодо недопустимості закриття УКРАЇНОМОВНИХ шкіл. Останній раз
19 жовтня 2011р. він в черговий раз пообіцяв запровадити мораторій на закриття російськомовних шкіл у Західній Україні, а україномовних – на сході країни.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у інтерв’ю для програми «Вечори з Віталієм Коротичем», яке вийшло на УТ-1.
В.ЯНУКОВИЧ вважає такі закриття порушенням прав людини.
“Дійсно, динаміка така, що на заході намагаються закрити російськомовні школи, а на сході – україномовні. Це, безумовно, порушення прав людей: Це, безумовно, треба припинити. Я найближчим часом це питання розгляну, можливо, навіть сьогодні-завтра, і я оголошу мораторій на закриття на заході російськомовних шкіл, а на сході – україномовних. Це – обов’язково “, – заявив Президент України.
Але думку Президента України як і своїх виборців чиновники Макіївки ігнорують.
Є царство Макіївського міського голови Олександра Мальцева зі свитою, які своїми рішеннями, нездатністю йти на діалог з виборцями підірвали повністю повагу в наших очах до законів , до правлячої партії .
Після багатьох обговореннь з батьками дітей наша пропозиція щодо збереження шкіл незмінна , ми хочемо і маємо таку можливість виступити спонсором від громади в фінансовій підтримці шкіл , ми маємо таку можливість і хочемо сплачувати різницю між середніми по м. Макіївці затратами на рік на одну дитину і затратами на наших дітей
(наприклад, в школі №3 вартість утримання 1 учня -7440 тис. грн. в рік, а середня за словами макіївських чиновників по м. Макіївці -6100тис грн., різниця- 1340 тис .гр.). Вартість утримання 1 учня в Україні за даними Міністерства фінансів України складає теж 7000 грн.
Просимо допомогти нашим дітям і нам батькам, вчителям. Не залишайте нас з проблемою сам на сам .
Дайте можливість працевлаштувати вчителів наших шкіл, можливість для батьків повернути дітей до школи , спокійно розпочати навчання дітей в своїх рідних УКРАЇНОМОВНИХ селищних школах.
В цих селищах вже знищено все і будинки культури, і лікарні тощо. Залишились магазин і школа. Знищивши школу, практично винесено вирок самим селищам. Зважаючи на важливість порушеного питання, його соціальну значущість та відновлення довіри виборців у цих селищах до правлячої партії просимо Вас відновити роботу ліквідованих шкіл.

З повагою
Марія Олійник – представник батьків шкіл в судах, заступник голови Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка,помічник-консультант народного депутата України П.М.Мовчана
83001, м. Донецьк, пр. Грінкевича, буд. 6, кв. 42, тел/факс 062 337 23 48, 095 335 11 65, ел. пошта- mvol@i.ua

1. Школа №27: 86121, м. Макіївка, пер. Ханжонковський, буд. 17,кв.1, тел.- 095 46 80 31, Саєтова Олена Геннадіївна.
2. Школа №100 Ануфрієва Олена Анатоліївна(мати учня
школи №100 м.Макіївки)- 050 725 61 56
3. Школа №3: 86140,м. Макіївка, вул.Стандартна, буд.13,кв.1, тел.- 050 700 20 32; Назіпова Ганна.

10 листопада 2011 року
В начало страницы 
|
Перейти на форум: