Вниманию работающих пенсионеров

24 января 2014
Яка особа вважається працюючою? Як факт працевлаштування впливає на призначення та виплату пенсії або її складових?

Згідно п. 28 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 року за № 1566/11846 (зі змінами) за документ, який підтверджує, що особа не працює, приймаються трудова книжка та довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа - підприємець. При відсутності трудової книжки - довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа - підприємець, та заява особи із зазначенням причини відсутності трудової книжки. До зазначених документів додається інформація відділу персоніфікованого обліку. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстави вважати, що особа не працює. 

При зверненні за призначенням пенсії майбутній пенсіонер підписує зобов’язання щодо своєчасного повідомлення органів, що призначають та виплачують пенсії, про прийняття на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім»ї, зміну місця проживання, виїзд за кордон на постійне місце проживання та інші обставини, що можуть вплинути на пенсійне забезпечення.
Зупинимось на основних причинах, які дають найбільші обсяги переплат пенсійних коштів. У разі несвоєчасного повідомлення про працевлаштування зайво: 

- нараховуються суми надбавок до пенсій на неповнолітніх утриманців (до 18 років), які виплачуються тільки непрацюючим пенсіонерам. Розмір такої надбавки щомісячно встановлюється згідно постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 на рівні 150,0 грн.; розмір надбавки на утриманця згідно п. а ст.24 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щомісячно нараховується на рівні 50 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.07.2012 - 422,0 грн. або 844,0 х 50 %); 
- проведено розрахунок пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком інвалідам ІІ та ІІІ групи до досягнення пенсійного віку (згідно ст.33 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»). Такий розрахунок провадиться тільки непрацюючим пенсіонерам; 
- проведена виплата пенсій згідно ст. 26 Закону України "Про зайнятість населення" ст. 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» до досягнення пенсійного віку. Згідно п.7 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» достроково призначена пенсія за віком у період до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» працюючим пенсіонерам не виплачується; 
- виплачується пенсія особі, яка отримує пенсію по втраті годувальника як та, яка зайнята доглядом за дитиною до 8-ми річного віку. Така пенсія виплачується згідно п. 3 ст. 36 Закону тільки непрацюючому. 
Звертаємо увагу одержувачам пенсій за вислугою років про необхідність своєчасного повідомлення про працевлаштування на посаду, яка дає право на отримання даного виду пенсії.

Також, після набуття чинності (з 01.10.2011) Закону України «Про заходи  щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов'язану з одержанням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування),  перерахунки основного розміру пенсії, надбавки за понаднормативний стаж, мінімального розміру пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці",  здійснюються після звільнення з роботи або припинення такої діяльності з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який установлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
Особам, яким призначено пенсію з 01.10.2011 за Законом "Про державну службу" та прирівняних до нього Законів,  Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" передбачено, що виплата пенсії (щомісячного довічного грошового утримання), у період роботи на посадах, які надали право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цими законами, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цих законів.

Цей порядок виплати пенсії не поширюються на пенсіонерів, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.

Окремо хотілось зупинитись на переплатах, які виникають внаслідок зайвого нарахування індексації. Порядок проведення індексації затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 1078 від 17.07.03 (зі змінами), п.9 якого зазначено, що працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується сума оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, в якій зазначається розмір оплати праці, проіндексовану її суму та суму індексації. Такі довідки підприємства зобов'язані у двотижневий строк після проведення індексації заробітної плати подавати органам, які призначають та виплачують пенсію. Виплата пенсії здійснюється з урахуванням отриманої інформації. У всіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

У разі звільнення пенсіонера з роботи власник підприємства повинен інформувати орган, який виплачує пенсії.
Відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування суми пенсії, надміру виплачені пенсіонерові внаслідок зловживань з його боку, стягуються на підставі рішень органу, що призначає пенсії. У разі припинення виплати пенсії (внаслідок відновлення здоров'я тощо) заборгованість стягується в судовому порядку.
Управление труда и соцзащиты
Украина, Докучаевск, ул. Центральная, 44
Управление труда и соцзащиты
(06275) 3-14-95 (06275) 3-14-95
На карте Докучаевска
hospital.png
Докучаевск, ул. Центральная, 91
police.png
Докучаевск, ул. Независимости Украины, 16
gasStation.png
Докучаевск, ул. Ленина, 79
police.png
Докучаевск, ул. Независимости Украины, 19
hospital.png
Докучаевск, ул. Мельникова, 1
hospital.png
Докучаевск, ул. Лихолетова, 2
hospital.png
Докучаевск, ул. Комсомольская, 36
bank.png
Докучаевск, ул. Лихолетова, 9
bank.png
Докучаевск, ул. Центральная, 18/24
buildings.png
Докучаевск, ул. Независимости Украины, 22